Sikringar

Sikringer.

De fleste rutene har en eller flere borrebolter. Boltene er for det meste drill drillede petzl eller M10 ekspansjonsbolter med ringmutter til henger. Det står så mange bolter er på Stord at det ville være utenkelig om alle tålte en 100 kg dropp på statisk tau med fallfaktor 2. Det vi imidlertid går god for er at bolter vi ser ikke er bra omgående er blitt fjernet og erstattet. Boltekvaliteten overgår det vi har sett på Kolsås, og overgår vanlig norsk standard per 1986.


Når det gjelder klatremessing sikringsteknikk, må en være oppmerksom på bånningsfare ved innklipping på andre bolt på en del ruter, dersom en bruker enkelt tau. Vi anbefaler derfor dobbelt tau på de korteste rutene og på ruter der cruxet er lavt nede. ("Saltvann i Rævva").


En ting som også er helt spesielt for Stord er den dårlige fjellkvalitet rundt en del riss. Vi har revet ut kiler med hendene idet de har sprengt ut fragmenter av riss. På ledbare ruter har vi derfor boret en del ved siden av riss som i andre felt ville gi utmerket sikring. Vi anbefaler friends fremfor kiler hvis en har det valget da disse ikke sprenger utover, men mot siden av risset, og derfor er sikrere der det er dårlig fjell.


Vi vil forøvrig ikke anbefale uhemmet flash forsøk av ruter der en ikke ser alle boltene. En del ruter har friends i Gottes de eau, og kun en størrelse går. Ta en rapell ned ruta og prøv så du har med rett sikring.


Her klatrer vi mest for å ha det gøy, og ikke for å solere seg fram til neste bolt pga utstyrsmangel.

Boltene er alle datert 1986, med unntak av et par lette ruter som er datert 1985. Alle slynger i borete hull var under en måned gamle da dette ble skrevet høsten 1986. De bør skiftes etter hver vinter, og bør overdimensjoneres.